top

IQC történelem

 Az IQC tulajdonosi struktúrája alapján klasszikus családi vállalkozásnak tekinthető. Vécsey Zoltán cégalapító, jelenleg a stratégiai igazgatói feladatokat ellátó partner 1994-ben olyan üzleti modellt dolgozott ki, amely a professzionális tanácsadói feladatok megoldásakor hatékonyan integrálta az egyetemi világ által közvetített legfrissebb ismereteket. A tanulás ma is meghatározó eleme a szervezeti működésnek, a beruházások jelentős része új elemző eszközök és vezetés-szervezési modellek magyarországi adaptálására irányul. Az újszerűséget és szaktudást az ügyfelek nagyra értékelték, így a kezdetben Vécsey Zoltán konzulensi praxisára épülő vállalkozás mára egy nemzetközi szinten is jegyzett, több országban működő cégcsoporttá nőtte ki magát.


Az IQC történelem mérföldkövei:

1994-1999 – Az akadémiai háttér megteremtése 

2000-2003 – Az üzlet beindul 

2004-2007 − Európai pályán 

2007 – E-szimulációk és FLOW

 

1994-1999 – Az akadémiai háttér megteremtése 

A cég első öt éve a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemmel szoros együttműködésben telt. A cél a klasszikus szervezetfejlesztés (Organizational Development) népszerűsítése és az emberi erőforrások együttműködésének optimalizálása mellett a stratégiai jellegű üzletviteli tanácsadás gyakorlatának kialakítása volt. Az Egyetem Vezetőképző Intézete jó terepet biztosított a magas szintű elméleti megközelítések és a konkrét vállalatirányítási javaslatok szintetizálásához. Ebben a folyamatban a posztgraduális típusú vezetőképzéseket az Egyetem nyújtotta, míg az IQC a konkrét szervezeti problémák megoldására összpontosított. Az együttműködés eredményeképpen olyan komplex projektek menedzselésére került sor, mint az Antenna Hungária Rt. stratégiai tervezésének támogatása, a ROTO cégcsoport személyes felsővezetői konzultációja, részvétel a MALÉV vezetőképző programjaiban, vagy a KITÉ-nél és a Kecskeméti Agrokernél indított szervezetfejlesztési munkák.

Ekkor került az IQ ConsultinG portfoliójába a máig népszerű Menedzsment Akadémia programsorozat, amely egyfajta MBA-jellegű tudástranszfer-megközelítést ötvöz gyakorlatorientált konzultációs lehetőségek megteremtésével.

A kezdeti időszak jelképes lezárásának is tekinthető, hogy az ötödik év végén a cégalapító lemondott egyetemi programigazgatói státusáról, és az IQC stratégiai igazgatójaként teljes energiáját a professzionális szervezeti működés kialakításának szentelte.

 

2000-2003 – Az üzlet beindul

Az IQ ConsultinG az ötödik év után jelentősen átalakult. Ebben az egyik legnagyobb lökést a tőzsdei elszámolóháznál (KELER Rt.) elnyert ügyvitelszervező feladatok adták. A határidős ügyletekkel kapcsolatos kényszerintézkedési eljárási rend kialakítása teljesen új rutinok kialakítását igényelte. Az akadémiai kapcsolatokat hasznosítva az IQC vezetésével egyedülálló szakmai team jött létre, amely a komplex pénzügyi folyamatok modellezésével azonosította a kritikus pontokat és tett javaslatokat az új szabályozásra. "A projekt érdekessége, hogy az Elszámolóház működésének összetett szakmai kérdéseit egy alapvetően egyetemistákból álló csapat dolgozta fel.” – emlékszik a feladatra Vécsey Zsadány – "Persze ez nem volt konfliktusok nélküli helyzet, hiszen bizalmat kellett építenünk az ügyfélben. És bár a hazai pénzügyi szektorban nem ritka a fiatalos lendület, a munka kiemelt felelőssége nagy óvatosságra intette a megrendelőt. Ezért is határoztunk úgy, hogy referenciamunkaként elvégezzük az egyik jól körülhatárolható részterület vizsgálatát. Az ekkor realizált eredmények aztán meggyőzték a KELER felsővezetését, és megkaptuk a megbízást, amelyet sikeresen teljesítettünk. Így azon már nem is lepődtünk meg, hogy néhány kolléga állásajánlatot kapott a KELER-től.”

A komplex ügyviteli és ügyrendi folyamatstruktúrák vizsgálatában szerzett gyakorlattal olyan szellemi tulajdon képződött, amely FolyamatMenedzsment üzletágként került integrálásra az IQ ConsultinG portfoliójába. A tőzsdei projekt a szakmai tapasztalatok mellett felgyorsította a cégstruktúra kialakításának folyamatát. Az alapítón kívül először három, majd hét állandó státusra volt szükség a feladatok megoldásához. Ennek a négy évnek a gyümölcse a Magyar Rádióval kialakított munkakapcsolat strukturális és szervezeti kultúra alapú fejlesztésekben, a Gyulai Húskombinátnál végzett vezetői tanácsadás, a Raiffeisen Banknál indított vezetői továbbképzés, vagy az Országos Nyugdíjbiztosítási Pénztár teljes ügyviteli struktúrájának modernizációja.

2000-ben jelent meg az IQC műhelyében kiforrott "Káosz Peremén” című könyv, amely úttörő jelentőségű gondolatokat tartalmaz a kiszámíthatatlanul változó gazdasági környezet menedzselésével kapcsolatban. Szintén ennek az időszaknak az eredménye az informatikai kompetenciák erősítése, amelynek segítségével haladó webes megoldásokat sikerült a vállalatokon belüli kommunikáció fejlesztéséhez csatarendbe állítani.

A mind komplexebbé váló szolgáltatói modell minőségének a fenntartását és továbbfejlesztését az IQC az ISO minőségbiztosítási rendszer bevezetésével kívánta elősegíteni. Ezzel a hazai tanácsadó szakmában az IQC elsők között auditáltatta nemzetközi standardok alapján a teljes szervezetfejlesztő és szakértői tanácsadó folyamatot.

 

2004-2007 Európai pályán

"A 2003-ban megfogalmazott jövőképünk szerint az IQ ConsultinG európai cég." – vázolja a vállalkozás fejlődési irányát Vécsey Zsadány – "Ennek jegyében tudatos nyitásra törekedtünk. Olyan partnerkapcsolatokat alakítottunk ki, melyek segítségével nemzetközi dimenziókkal szélesíthettük a belső tanulási gyakorlatot. Büszkék vagyunk arra, hogy Kelet-Közép-Európában elsőként mutathattuk be a LEGO SERIOUS PLAY metodikát, amely már a stratégiai tervezés és az ezzel összefüggő szervezetfejlesztés teljesen új irányait vetíti előre. Másik nemzetközi kapcsolatrendszerünkben, a brüsszeli székhelyű Corporate Development Process szervezeti audit kompetenciaközpontban szintén szép sikereket értünk el, hiszen mint magyarországi képviselők 2003-ban az Európai Unión belül mi voltunk a legeredményesebb értékesítők. Ezzel komoly nemzetközi elismerésben részesültünk.

 

2007 – E-szimulációk és FLOW

Az IQ ConsultinG menedzsmentje még 2003 januárjában életre hívta  a SCORM-alapú vezetés-szervezési tananyagok létrehozását célzó önálló, saját finanszírozású projektet. Ennek szakmai elismeréseként a „VáltozásMenedzsment” tanagyag 2005-ben elnyerte a Magyar Terméknagydíj Innovációs Különdíját.

A további szimulációk már a me-Learning® márkanév alatt jelentek meg (2006: ProjektMenedzsment, 2007: TeljesítményMenedzsment). A “dobozos” termékek sikerével párhuzamosan elindult az egyedi ügyféligényekre fejlesztett megoldásokat szállító üzletág. Az e-learning területen elért eredmények arra ösztönözték a tulajdonosokat, hogy az IQC pénzügyi és szellemi bázisán 2006-ban létrehozzák az ALEAS cégcsoportot.

Az ALEAS ma már egy nemzetközi e-learning szolgáltató kaliforniai központtal (Los Angeles) és intenzív közép-európai jelenléttel. A cégcsoport folyamatos beszállítója vezető multinacionális vállalatoknak, köztük a SHELL hágai központjának.

2007-ben Csíkszentmihályi Mihály (Peter F. Drucker and Masatoshi Ito Graduate School of Management, Claremont Graduate University) a „FLOW” elmélet világhíres megalkotója az ALEAS kaliforniai vállalatát, az ALEAS Simulations, Inc-et választotta a „FLOW is Good Business™ – The Official Game-based E-simulation” kifejlesztésére. 2008-ban a vállalat elnyerte Európa legrangosabb e-learninges díját, a Comenius Edumedia Medált.

 


  Bannerek
 
ALEAS Group
FLOWLego Seriousplay
Insuite Project
 
top