top

Wayne Gretzky - az NHL legengás játékosa

(1961- )


 

Wayne Gretzky legalább akkora sztár az amerikai hoki ligában (NHL), mint Michael Jordan az NBA-ban. Már tíz éves korában nagy reménységnek számított 378 gólos eredményével. 14 éves korában arról vált ismertté, hogy nála jóval idősebb játékosokkal is sikeresen vette fel a versenyt. Ekkor kapta meg az azóta világhíressé vált 99-es számú mezt.

Wayne Gretzky sikerei nem csak a sportrajongóknak szolgálnak fontos tanulságokkal. Szervezési szempontból sem közömbös, hogyan lehet 6 ember mozgását egy rendkívül dinamikusan változó, veszélyekkel teli síkos környezetben összehangolni. Oda megyek, ahová a korong érkezni fog – mondja Gretzky. Ez egyszerűen hangzik, de a nagy sebesség és a gyors irányváltások miatt komplex és összetett feladat. Akárcsak a sikeres üzleti szervezetek esetében, ahol szintén alapkérdés a hirtelen piaci mozgásokhoz és az erős versenytársakhoz való hatékony illeszkedés képessége. Nem elég azt megsejteni, hogy hová érkezik a korong. Az üzlet ismerete még nem garancia az eredményes szereplésre. Legalább ennyire fontos tudni, hogy oda lehet-e érni egyáltalán. Gretzky profi játékos: tisztán látja lehetőségeit és érzi korlátjait. Szervezeti önismeret nélkül a vállalatok sem boldogulnak: könnyen jégre mehetnek, olyan feladatokat felvállalva, melyekről csak drága beruházások után derül ki, hogy nem megvalósíthatóak.

Az intuíció – a megérzések – mellett tehát az önismeret is fontos sikertényező. E nélkül nem létezhetne szervezeti tanulás. Gretzky pontosan tudja mennyi erő és ügyesség rejlik benne egy adott helyzet megoldásához. Ez a vállalatoknak is az egyik legértékesebb képessége. Nem véletlen, hogy az üzleti folyamatok elemzése olyannyira divatos menedzsment tevékenység manapság. Felismerni a tartalékokat, meghatározni a fejlődés, tökéletesítés irányait. Egy olyan szervezeti kultúrát építeni, ahol a hierarchia helyett a kihívásoknak való minőségi megfelelés a meghatározó.

Wayne Gretzkynek ez sikerült. Az egész világ tudja, hogy a 99-es számú mezt nem akárki viseli.


Ismerjen meg további nagy üzleti gondolkodókat!

 

Az IQC és a jégkorong kapcsolatáról...


  Bannerek
 
ALEAS Group
FLOWLego Seriousplay
Insuite Project
 
top